A Csend napja

A Csend napja

A Csend nap alkalmából 2016. február 8-án 21.00-22.00-ig meditációra várunk szeretettel mindenkit a Prána Jóga és Egészségközpontban.

Az idén a Mauni Amavasya (Csend Nap) 2016. február 8-ra esik. Csatlakozva a Himalájai Jóga Tradícióhoz a Csend-napi szemlélődés gyakorlatára Szvámi Véda invitált bennünket.

Szvámi Véda írása:

“Van egy csend nap évente egyszer az indiai tradícióban. Mauni Amavaszjának  hívják. A mauni azt jelenti, hogy ‘a csendé’ vagy ‘a csendért’, az amavaszja pedig ‘hold nélküli nap’-ot jelent.

Ez a hindu naptár Mágha hónapjának újholdjára esik, amikor a nap és a hold a Bak jegyébe lép (makara rasi). A hagyomány szerint ez az a nap, amikor Manu, az ősi Ember, először megjelent a földön; elvette Sata-rúpát (aki a Szépség Száz Formája), és létrehozta az emberiséget.

Akár hisz valaki Manu történetében, akár nem, szükségünk van arra, hogy az év egy napját a Csend Napjává tegyük.

Másrészt, ha valaki hű szeretne maradni egyes nyugati tradíciókhoz, utána nézhet, hogy a görögöknek is volt egy csend istene, Harpokratész, akinek egy csend napot szenteltek. Harpokratész emlékművét a messzi Gandhara tartományban találták meg (jelenleg Afganisztán). Harpokratész maga egy egyiptomi istenség, Harpa-khruti alakjából formálódott meg, aki nem más, mint a gyermek Hórusz, a minden napon újra megszülető nap, a Fény forrása.

Természetesen a keresztény szentek hosszú sorára is gondolhatunk, akik tanították a csendet, és különböző szerzetesrendek számtalan kolostorát a csendnek szentelték. Miután beléptem ötéves csend fogadalmamba, szeretném, ha sok barátom legalább az év egy napján megosztaná velem a csendet, ahogy a telihold napjait is megosztották velem a hónap egyetlen órájára több mint egy évtizede.

A mauni amavaszja napja 2016-ban február 8-a lesz.

Ha mostantól készülődsz rá, talán el tudod rendezni napi ügyeidet úgy, hogy lehetővé tegyenek egy egynapos csend fogadalmat. Azon a napon ne utazz, ne vezess autót (csak sürgős esetben), ne kapcsold be a tévét, ne beszélgess, csak csendben figyeld meg magad, kontemplálj, végezz dzsapa meditációt, és tanulj (1) csendben szeretetet adni, miközben (2) tanuld meg szeretni a csendet.

Kérem a Tradíció minden szvámíját, beavató tanárát, spirituális tanácsadóját, tanárát és központvezetőjét, hogy népszerűsítsék ezt az elképzelést, és kezdjék felkészíteni az embereket az egynapos csend fogadalomra, esetleg már ebben vagy a következő évben.”

Szvámí Véda Bháratí
med csend
A Csend napja 2017-ben január 27-re esik majd.

Forrás: http://www.himalajaijoga.hu/esemenyek/a-csend-napja/