A meditáció szinte azonnal csökkenti a stresszt

A meditáció szinte azonnal csökkenti a stresszt

A Psychoneuroendocrinology című szaklap cikkéből kiderül, hogy a meditáció szinte azonnal csökkenti a stressz hatásait. A kutatók cikkéből kiderül, hogyha legalább három egymást követő napon 25 percen keresztül meditálunk, máris komoly hatásokat tapasztalhatunk.
A tudósok az úgynevezett „mindfulness meditációt” tanulmányozták – ami a 1970-es években kidolgozott módszer, az éber figyelemre épít a stressz leküzdésében.
Creswell és csapata hatvanhat 18 és 30 év közötti fiatalt vizsgált, akik egy háromnapos kísérletben vettek részt. Az önkéntesek egyik fele egy rövid mindfulness meditáción vett részt mindhárom nap, 25-25 percen keresztül, közben légző-gyakorlatokat sajátítottak el, így segítve a jelenlét tudatosságát.
A kontrollcsoport egy szintén háromnapos kognitív tréningen vett részt, amelynek keretében kritikai verselemzésre kérték őket, hogy problémamegoldó képességük fejlődjön. A kísérlet végén mindkét csoport tagjainak bonyolult beszédet kellett tartaniuk, majd elvont matematikai feladatokat kellett megoldaniuk egy szigorú zsűri kritikus tekintetének kereszttüzében.
A szakemberek a kísérlet végén minden egyes résztvevőtől nyálmintát vettek, amiből a kortizol (ún. stresszhormon) szintjüket vizsgálták. Megállapították, hogy a meditációt végző csoport tagjai nyugodtabbak és összeszedettebbek voltak, ezáltal jobban teljesítettek, míg a kontrollcsoport önkéntesei magasabb kortizolszintet mutattak, és gyengébb eredményeket értek el.
Forrás: www.mipszi.hu