A telihold drasztikusan befolyásolhatja az alvást

A telihold drasztikusan befolyásolhatja az alvást

Tudományos tényekkel tudják bizonyítani, hogy teliholdas éjszakákon valóban rosszabbul és kevesebbet alszik az ember.

A holdfázison kívül a hormonok számlájára is írható, hogy teliholdkor rosszabb az ember álma – állítja a Zürichi Egyetem Pszichiátriai Klinikája kronobiológiai centrumában dolgozó tudósoknak a Current Biology című szaklapban megjelent tanulmánya.

A Christian Cajochen vezette kutatócsoport először talált – állításuk szerint – “tudományosan is meggyőző bizonyítékot” arra, hogy a Hold tényleg befolyásolja az éjjeli álmot.

A kutatás ötlete egy pohár sör mellett, szórakozóhelyen született – történetesen egy teliholdas éjszakán. Elhatározták, hogy újraértékelik egy korábbi alváskutatás adatait, és összevetik őket a holdfázisok alakulásával. A már lezajlott kutatás során harminchárom önkéntes alvási és ébrenléti ritmusát vizsgálták meg különböző szempontok szerint.

Az adatok újraértékelésekor kiderült, teliholdkor a tesztszemélyeknek átlagosan öt perccel tovább tartott az elalvás. Ráadásul az ilyen éjjeleken átlagosan húsz perccel kevesebbet aludtak, álmuk minőségét pedig maguk minősítették rosszabbnak.

A “holdfaktornak” akadtak biológiailag mérhető támpontjai is. Az agytevékenység jelezte, hogy ilyenkor csökkent a mély alvás hossza. Holdtöltekor a melatonin hormon szintje is lejjebb ereszkedett. Ez a hormon az alvás-ébrenlét szakaszainak irányításában játszik szerepet.

A kutatók szerint először sikerült bizonyítani, hogy a holdciklus befolyásolja az emberi alvás minőségét.

Elképzelhetőnek tartják, hogy viselkedésünkre más szempontból is hat a Hold: kedvünk és szellemi teljesítményük is követheti az égitest fogyását és kerekedését.

Forrás: http://www.ma.hu/eletmod.hu