GAYATRI mantra

GAYATRI mantra

A GAYATRI mantrát a betegségektől, a minden bajtól megszabadító és minden vágyat kielégítő egyetemes imának tartják.
OM
BHUR BHUVA SVAHA
TAT SAVITUR VARENYAM
BHARGO DEVASYA DHIMAHI
DHIYO YO NAH PRACHODAYAT

Om
A Három Világot beragyogó Legfelsőbb Fény
Világítsa meg tudatunkat és
Irányítsa értelmünket az Erényesség útjára!
A Gayatri széles körben idézett mantra a védikus irodalomban és néhány közismert klasszikus hindu szövegben. A mantra fontos része az Upanaya ceremóniának (férfiak felszentelése), és mondogatása sok Brahmin férfinak a napi rituáléjához tartozik. A modern hindu reform mozgalom a nők körében is lehetővé tette a mantra gyakorlását, így manapság már az egész társadalomban használatos. Egyetemes Ima, mert bárki, bárhol, bármikor ismételheti a fizikai és spirituális jóléte érdekében. Ez a mantra az összes dimenziót felöleli, maga a tisztelet, Isten minden teremtménybeli megnyilvánulásának.

A Gayatri Mantra értelmezése
OM – A Legfőbb Úr (Para Brahman)
BHUR – A fizikai sík (Bhu loka), de a testet felépítő öt elemre (Pancha Bhuta) is utal. A természetet (Prakriti) ez az öt elem alkotja.

BHUVA – A középső világ (Bhuva loka). A Bhuva egyben életerő (Prana Sakthi) is. Azonban a Prajnana jelenléte teszi lehetővé, hogy a Prana Sakthi életet öntsön a testbe. Ez az oka a Védák kinyilatkoztatásának: „Prajnanam Brahma” – Isten (Brahmam) az állandóan jelenlévő, mindent átható tudatosság.

SVAHA – A mennyország, az Istenek országa (Swarga loka)

TAT – Legfelsőbb Lélek (Paramatma),Isten (Brahman)

SAVITUR – AZ, amiből minden született

VARENYAM – Tiszteletet, hódolatot érdemlû

BHARGO – A ragyogás, a spirituális fényesség, a fény, mely bölcsességgel ruház fel

DEVASYA – Isteni valóság

DHIMAHI – Meditálunk, elmélkedünk

DHI YO – Az értelem (Buddhi)

YO- – Ami

NAH – Minket

PRACHODAYAT – Megvilágosít, megvilágít.

Gayatrinak három neve van – Gayatri, Savitri és Sarasvati. ők hárman mindenkiben jelen vannak. Gayatri az érzékek, Savitri az életerő (Prana) ura, s Sarasvati az Igazságot jelképezi. Sarasvati a beszéd (Vaak) Istennője. Ôk hárman jelképezik a gondolat, szó és tett tisztaságát (Trikarana Suddhi).

A Gayatri Mantrát három részre lehet osztani. A mantrában az istenimádat mindhárom alkotóeleme – dicsőítés, meditáció és az ima – megtalálható. Az első kilenc szó az Isteni megnyilvánulásokat jelöli.

Aki rendszeresen és hittel énekli a Gayatri Mantrát, azt A Gayatri Mantra megszabadítja a betegségektől – Sava roga nivaarini Gayatri.
A Gayatri Mantra minden bajt elhárít – Sarva duhkha parivaarini Gayatri.
A Gayatri Mantra minden vágyat kielégít – Sarva vaancha phalasri Gayatri.

 

Gayatri