Jóga és étkezés

Jóga és étkezés

Étkezés, étrend, diéta, kétségtelenül ma az egyik legnépszerűbb és az egyik legtöbbet vitatott téma. A rövid írásomnak mégsem az a lényege, hogy „tuti” receptet adjon fogyás-hízás-súlymegtartás (ki mit szeretne J ), hanem mindössze ismertetőnek és gondolatébresztőnek szántam.
Az étel amit magunkhoz veszünk hatással van a fizikai testünkre, gondolkodásunkra, hangulatunkra, érzéseinkre is.
A jóga filozófiájában használnak egy felosztást a körülöttünk lévő természetre (természet más néven prakriti). A körülöttünk lévő természet állandóan változik, ezer meg ezer arcát mutatja, de bármilyen alakban is nyilvánul meg, háromféle minőséggel lehet jellemezni!
A három minőség vagy más néven guna.
Mi ez a 3 minőség vagy guna?
·SZATVA: könyörületesség, igazságosság, mértékletesség, megbocsátás, állhatatosság, alkalmazkodóképesség, könnyűség, nyugalom, tudás, rend, világosság, semleges
·RADZSASZ: önzőség, mohóság, könyörtelenség, igazságtalanság, erőszakosság, élvhajhászás, düh, harag, erő, mozgás, lendület, izgatottság, pozitív
·TAMASZ: tudatlanság, cselekvőképtelenség, lustaság, aluszékonyság, tétlenség, tehetetlenség, sötétég, tompultság, lehangoltság, negatív

REform etel zoldseg
Ezek a minőségek arányában rejlik a körülöttünk lévő világ sokszínűsége. A három minőség természetesen nem egyenrangú. A tamasz alacsonyabb rendű, mint a radzsasz, de mindkettő felett áll a szattva.
A tudatunkat is a fenti minőségek jellemzik:
Depressziós, mély letargikus hangulatban a tamasz van túlsúlyban. Ennek ellentéte az izgatottság, „pörgés”, ha zúgó gondolatokkal vagy tele. Ilyenkor a radzsasz a legerősebb jellemző minőség. Ha derűs és éber vagy, kiegyensúlyozott és szemlélődő, akkor a szattva túlsúlyáról van szó.
Ez a felosztás az ételekre is igaz.

Reform etel
Az ételek minősége
A fentiek alapján az ételeket is lehet kategorizálni.

 • SZATVA: méz, tej, tejtermékek, gyümölcsök, zöldségek, gabonák, magvak
 • RADZSASZ: erős fűszerek, mustár, csokoládé, kávé, kakaó, retek, fehér cukor
 • TAMASZ: húsok, tojás, alkohol, ecet, gomba

De itt nem ér véget a felsorolás! Az ételeket lehet máshogy is nézni:

 • SZATVA: friss, tiszta ételek
 • RADZSASZ: túl erős, túl forró ételek, erősen átsütött ételek
 • TAMASZ: előre fagyasztott ételek, félkész termékek, újra melegített ételek, állott, megromlott étel, (sőt a túl sok étel egyszerre történő elfogyasztása is tamaszikus minőségű)

Reform etel magvak
A fentiek tükrében egy friss gyümölcs szatvikus, de ha túlérett már a tamasz a jellemző minősége.
Az ételek jellege befolyásolja a tudati működésünket, attól függően, hogy melyik minőség a jellemzője. Ez ugye a túlzott alkoholfogyasztásnál azonnal látható, de pl. a kávé serkető erejét is lehet érezi. Ha sokat eszel, akkor is érzed a fáradtságot, a lustaságot.
Akkor mit együnk?
A kérdést egészítsük ki: “Mit, mikor, hogyan együnk?”

 

A következő tanácsokat lehet megfogadni:

Akkor együnk, ha valóban éhesek vagyunk.

 • Nyugodtan, lassan együnk (már hallom is, „de rövid az ebédidőm” „nincs időm enni”, nos a megoldás egyszerű: egyél kevesebbet. Ha azt gondolod, hogy a kevesebb étel nem ad megfelelő energiát a további tevékenységedhez, akkor gondold végig, hogy a gyorsan félig megrágott étel, ami megterheli az egész emésztőrendszeredet, sem add több energiát, sőt még el is álmosodsz! )
 • Ne kapkodjunk evés közben, hanem jól rágjunk meg minden falatot (az ételnek nem csak íze van, hanem illata is).
 • Kis adagokat együnk egyszerre.
 • Étkezések között ne nassoljunk.
 • Alvás előtt legalább 3 órával már ne fogyassz sok ételt.

Nagy Gábor

természetgyógyász-jógaterapeuta oktató

Forrás: www.gaborjoga.hu