Telihold meditáció: “Mindennek megvan a maga ideje”

Telihold meditáció: “Mindennek megvan a maga ideje”

Az emberek régóta tudják, hogy a teliholdnak mágikus ereje van. Évszázadokkal, évezredekkel ezelőtt természetes volt számukra, hogy szokásaik, életük során figyelembe vették a Hold természetes ritmusát. 28 napos ciklikus váltakozása hatással van a Földre, a tengerekre, az időjárásra, az emberek viselkedésére és oly sok minden más dologra is. Telihold idején a Föld a Nap és a Hold közé kerül, a Hold felénk eső oldalát éri a legtöbb napsugár, a holdkorong csodálatos, intenzív fényével világítja meg az éjszakát.

A telihold energiája erőteljesen “elvesz”, tisztít, az elengedésben segít. Önbizalmunkat erősítheti, a megújulás, felszabadulás érzését hozhatja, ha ilyenkor azokkal a bennünk lévő folyamatokkal, érzésekkel, gondolatokkal foglalkozunk, melyek valamilyen befejezést, elengedést igényelnek.

Előfordulhat (illetve gyakran megtapasztalhatjuk), hogy a múltban legyökerezett gondolataink nehezen engednek az “itt és most”-ban, a jelenben lenni. Ha a telihold energiáját tudatosan használod, engedd, hogy fényével megvilágítsa azokat a területeket, amelyek árnyékban, sötétben vannak. Bátor döntés a tudatalattiban tárolt fájó emlékek elengedése, hiszen “az elengedés” komoly lelki-szellemi munka, mégis egy lehetőség: felszabadulást, megújult energiát, erőt, önbizalmat hozhat.

Ha változtatni, változni akarsz, bízd a telihold energiájára egy-egy múltbeli blokk, fájdalom átvilágítását. Engedd el, hadd vigye, hadd oszlassa el a félelmeid, szorongásaid. Legyél tudatában, hogy a telihold így is, úgy is hat ránk, talán jobb, ha önként adod oda azokat az érzelmeidet, melyek már feleslegesek, hátráltatnak. Ez az időszak jó alkalmat nyújt a dolgok befejezésére. Emlékezz a bibliai igazságra: “Mindennek megvan a maga ideje”

Sok embertől, klienseimtől is hallom, hogy telihold idején nem tud aludni, alvászavarral, álmatlansággal, irritábilitással, érzékenységgel, megmagyarázhatatlan feszültséggel küzd. Éppen ezt az érzékenységet lehet kihasználni, önmagunk belső fejlődésére, megtisztítására, megújulására. A telihold energiája a tudatosság, a jelenlét tanulását is segíti.

Hiszem és tudom, ha az életünk ritmusát a természet ritmusához igazítjuk, illetve elfogadjuk, a természet erejében, bölcsességében bízva számos örömben részesülve harmonikusabban, boldogabban élhetünk.

Om, shanti, shanti, shanti, om!

N. S. Gitta

Ingyenes telihold meditációkat havonta tartunk a Himalájai Jóga Tradíció hagyományai alapján. Időpontok ITT

Telihold Med

Prédikátor könyve  3. fejezet: Mindennek megvan a maga ideje
Mindennek megszabott ideje van, megvan az ideje minden dolognak az ég alatt.

Megvan az ideje a születésnek, és megvan az ideje a meghalásnak.

Megvan az ideje az ültetésnek, és megvan az ideje az ültetvény kitépésének. Megvan az ideje az ölésnek, és megvan az ideje a gyógyításnak.

Megvan az ideje a rombolásnak, és megvan az ideje az építésnek. Megvan az ideje a sírásnak, és megvan az ideje a nevetésnek. Megvan az ideje a gyásznak, és megvan az ideje a táncnak.

Megvan az ideje a kövek szétszórásának, és megvan az ideje a kövek összerakásának. Megvan az ideje az ölelésnek, és megvan az ideje az öleléstől való tartózkodásnak.

Megvan az ideje a megkeresésnek, és megvan az ideje az elvesztésnek. Megvan az ideje a megőrzésnek, és megvan az ideje az eldobásnak.

Megvan az ideje az eltépésnek, és megvan az ideje a megvarrásnak. Megvan az ideje a hallgatásnak, és megvan az ideje a beszédnek.

Megvan az ideje a szeretetnek, és megvan az ideje a gyűlöletnek. Megvan az ideje a háborúnak, és megvan az ideje a békének.

Leave a Reply